Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zöld dió likőr és pálinka
  2021-06-23 08:42:12, szerda
 
   
 



DIÓ LIKŐR
Hozzávalók:

15-20 db zöld dió

500 g cukor

1- 1,5 liter házi gyümölcspálinka (vagy vodka)

1 fahéjrúd

1 vaníliarúd

3 szem szegfűbors

3-5 szem szegfűszeg

gumikesztyű

A zöld diónak az a tulajdonsága, hogy gyönyörűen és lemoshatatlanul megfogja az ember kezét, és minden egyebet is, amivel érintkezik, így bánjunk (gumi)kesztyűs kézzel a kis éretlennel. Jól megmossuk, majd felszeleteljük.

Mehet egy nagy befőttesüvegbe, a fűszerekkel, cukorral egyetemben. A befőttesüveg legyen jól záródó! Majd öntsük nyakon finom alkohollal, úgy, hogy elfedje a zöld diókat. Zárjuk rá az üveg tetejét.

Hagyjuk állni 3-6 hétig, hetente rázogassuk. Majd szűrjük át gézanyagon, töltsük jól záródó üvegekbe, és várjuk a karácsonyt, amikor megkóstolhatjuk a keserédes-fűszeres likőrünket.


--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------

DIÓPÁLINKA: készítése (Zöld dió pálinka)

Hozzávalók:
30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű pálinka (olyan pálinka amelyeknek nincs túl erős, jellegzetes íze, illata)
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)
értelemszerűen ha csak 2 liter pálinkát szeretnék akkor mindenből a fele mennyiség.

Elkészítése:
A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. A zöld dió akkor jó, ha még simán átszúrható rajta 1 kötőtű. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg, 1 órára áztassuk forró vízbe, majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran cserélgessük közben (naponta legalább 5 x). Erre azért van szükség, hogy a keserűségéből veszítsen. Az áztatási idő elteltével tegyük a napra a diókat, hogy száradjanak kicsit, majd daraboljuk fel negyedelve. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió!!



A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancs héja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os! Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.

A lezárt üvegeket 40 napig kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik. Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!



40 nap elteltével szűrjük át. Az sem baj ha azonnal elfogyasztjuk de ha kibírjuk akkor pihentessük még 1-2 hónapot. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb lesz a diópálinka. (dió nélkül érleljük tovább, a fűszerek maradhatnak). A leszűrt dió pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Címkék: alkoholtartalma, gyümölcspálinka, lemoshatatlanul, megkóstolhatjuk, felszeleteljük, gumikesztyűben, értelemszerűen, befőttesüvegbe, keserűségéből, utóízesítésre, alapanyagokat, elfogyasztjuk, tulajdonsága, megkóstoljuk, cserélgessük, befőttesüveg, folyamatosan, csontosodott, száradjanak, elkészítése, besötétedik, édesítéssel, jellegzetes, fűszerekkel, felaprított, maradhatnak, gumikesztyű, pihentessük, elteltével, alkohollal, összevágva, hozzávalók, hozzáadott, sötétbarna, szegfűszeg, negyedelve, zöld diónak, ember kezét, nagy befőttesüvegbe, befőttesüveg legyen, zöld diókat, üveg tetejét, fehér részt, fele mennyiség, diót június, meleg vizet, vizet gyakran, keserűségéből veszítsen, felaprított diót, üvegekbe töltjük, pálinka megbízható, lezárt üvegeket, Szent Iván,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png ház  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fehér virág  Akarat  Radikális szeretet  Nagyi telefonál  Szép estét  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png ház  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kövesd a cowboyt!  Png cica  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogy lehet megtartani  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Julian Brass gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  Png fotel  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem számIt  Bounty krémes  Akarat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Gyökössy Endre - Virágok virág...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png kislány  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Bounty krémes  Esti kép  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szívem  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Rátalálsz  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Egy maradéktalanul uralt világ  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  210 éve született a SZÓZAT meg...  Adakozás  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  képre írva  Garai Gábor - Takarítás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Németh László tollából  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
zöld diónak, ember kezét, nagy befőttesüvegbe, befőttesüveg legyen, zöld diókat, üveg tetejét, fehér részt, fele mennyiség, diót június, meleg vizet, vizet gyakran, keserűségéből veszítsen, felaprított diót, üvegekbe töltjük, pálinka megbízható, lezárt üvegeket, üvegek tartalmát, színe teljesen, fűszerek maradhatnak, hozzáadott pálinkával, alkoholtartalma, gyümölcspálinka, lemoshatatlanul, megkóstolhatjuk, felszeleteljük, gumikesztyűben, értelemszerűen, befőttesüvegbe, keserűségéből, utóízesítésre, alapanyagokat, elfogyasztjuk, tulajdonsága, megkóstoljuk, cserélgessük, befőttesüveg, folyamatosan, csontosodott, száradjanak, elkészítése, besötétedik, édesítéssel, jellegzetes, fűszerekkel, felaprított, maradhatnak, gumikesztyű, pihentessük, elteltével, alkohollal, összevágva, hozzávalók, hozzáadott, sötétbarna, szegfűszeg, negyedelve, daraboljuk, egészséges, pálinkával, gézanyagon, amelyeknek, karácsonyt, rázogassuk, válasszunk, likőrünket, átszúrható, diópálinka, egyetemben, vaníliarúd, érintkezik, származzon, szegfűbors, alapvetően, gyönyörűen, megbízható, elkeverjük, éretlennel, elfelezzük, ajánlatos, tévesszen, darabokra, mennyiség, műveletet, negyedelt, kesernyés, megmossuk, szeretnék, mindenből, keserédes, tartalmát, kovászolt, veszítsen, esetleges, kitesszük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4821
  • e Hét: 34021
  • e Hónap: 73633
  • e Év: 302570
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.