|
2021-06-23 08:42:12, szerda
|
|
|
|
|
|
DIÓ LIKŐR
Hozzávalók:
15-20 db zöld dió
500 g cukor
1- 1,5 liter házi gyümölcspálinka (vagy vodka)
1 fahéjrúd
1 vaníliarúd
3 szem szegfűbors
3-5 szem szegfűszeg
gumikesztyű
A zöld diónak az a tulajdonsága, hogy gyönyörűen és lemoshatatlanul megfogja az ember kezét, és minden egyebet is, amivel érintkezik, így bánjunk (gumi)kesztyűs kézzel a kis éretlennel. Jól megmossuk, majd felszeleteljük.
Mehet egy nagy befőttesüvegbe, a fűszerekkel, cukorral egyetemben. A befőttesüveg legyen jól záródó! Majd öntsük nyakon finom alkohollal, úgy, hogy elfedje a zöld diókat. Zárjuk rá az üveg tetejét.
Hagyjuk állni 3-6 hétig, hetente rázogassuk. Majd szűrjük át gézanyagon, töltsük jól záródó üvegekbe, és várjuk a karácsonyt, amikor megkóstolhatjuk a keserédes-fűszeres likőrünket.
--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------
DIÓPÁLINKA: készítése (Zöld dió pálinka)
Hozzávalók:
30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű pálinka (olyan pálinka amelyeknek nincs túl erős, jellegzetes íze, illata)
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)
értelemszerűen ha csak 2 liter pálinkát szeretnék akkor mindenből a fele mennyiség.
Elkészítése:
A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. A zöld dió akkor jó, ha még simán átszúrható rajta 1 kötőtű. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg, 1 órára áztassuk forró vízbe, majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran cserélgessük közben (naponta legalább 5 x). Erre azért van szükség, hogy a keserűségéből veszítsen. Az áztatási idő elteltével tegyük a napra a diókat, hogy száradjanak kicsit, majd daraboljuk fel negyedelve. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió!!
A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancs héja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os! Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
A lezárt üvegeket 40 napig kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik. Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!
40 nap elteltével szűrjük át. Az sem baj ha azonnal elfogyasztjuk de ha kibírjuk akkor pihentessük még 1-2 hónapot. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb lesz a diópálinka. (dió nélkül érleljük tovább, a fűszerek maradhatnak). A leszűrt dió pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
Címkék: alkoholtartalma, gyümölcspálinka, lemoshatatlanul, megkóstolhatjuk, felszeleteljük, gumikesztyűben, értelemszerűen, befőttesüvegbe, keserűségéből, utóízesítésre, alapanyagokat, elfogyasztjuk, tulajdonsága, megkóstoljuk, cserélgessük, befőttesüveg, folyamatosan, csontosodott, száradjanak, elkészítése, besötétedik, édesítéssel, jellegzetes, fűszerekkel, felaprított, maradhatnak, gumikesztyű, pihentessük, elteltével, alkohollal, összevágva, hozzávalók, hozzáadott, sötétbarna, szegfűszeg, negyedelve, zöld diónak, ember kezét, nagy befőttesüvegbe, befőttesüveg legyen, zöld diókat, üveg tetejét, fehér részt, fele mennyiség, diót június, meleg vizet, vizet gyakran, keserűségéből veszítsen, felaprított diót, üvegekbe töltjük, pálinka megbízható, lezárt üvegeket, Szent Iván,
|
|
|
|
zöld diónak, ember kezét, nagy befőttesüvegbe, befőttesüveg legyen, zöld diókat, üveg tetejét, fehér részt, fele mennyiség, diót június, meleg vizet, vizet gyakran, keserűségéből veszítsen, felaprított diót, üvegekbe töltjük, pálinka megbízható, lezárt üvegeket, üvegek tartalmát, színe teljesen, fűszerek maradhatnak, hozzáadott pálinkával, alkoholtartalma, gyümölcspálinka, lemoshatatlanul, megkóstolhatjuk, felszeleteljük, gumikesztyűben, értelemszerűen, befőttesüvegbe, keserűségéből, utóízesítésre, alapanyagokat, elfogyasztjuk, tulajdonsága, megkóstoljuk, cserélgessük, befőttesüveg, folyamatosan, csontosodott, száradjanak, elkészítése, besötétedik, édesítéssel, jellegzetes, fűszerekkel, felaprított, maradhatnak, gumikesztyű, pihentessük, elteltével, alkohollal, összevágva, hozzávalók, hozzáadott, sötétbarna, szegfűszeg, negyedelve, daraboljuk, egészséges, pálinkával, gézanyagon, amelyeknek, karácsonyt, rázogassuk, válasszunk, likőrünket, átszúrható, diópálinka, egyetemben, vaníliarúd, érintkezik, származzon, szegfűbors, alapvetően, gyönyörűen, megbízható, elkeverjük, éretlennel, elfelezzük, ajánlatos, tévesszen, darabokra, mennyiség, műveletet, negyedelt, kesernyés, megmossuk, szeretnék, mindenből, keserédes, tartalmát, kovászolt, veszítsen, esetleges, kitesszük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4821
- e Hét: 34021
- e Hónap: 73633
- e Év: 302570
|
|
|